Информативната част от програмата "Училищен плод" - вече с европари

14283
Информативната част от програмата "Училищен плод" - вече с европари
Снимка: Getty Images / Guliver

Правителството одобри промени в Наредбата за условията и реда за прилагане на схемата за предоставяне на плодове и зеленчуци в учебните заведения „Училищен плод”. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Схемата „Училищен плод” се прилага успешно в страната ни от 2010 г., като броят на участващите в нея нараства всяка учебна година. Основен елемент в схемата е прилагането на съпътстващи мерки в учебните заведения. Те са насочени към придобиване на знания относно производството на плодове и зеленчуци, техните хранителни качества, значението на консумирането на пресни плодове и зеленчуци за човешкото здраве, както и за принципите на здравословното хранене. Задължително е всички участващи учебни заведения да прилагат поне една съпътстваща мярка.

Повече средства за "Училищен плод" за учебната 2013/2014 година

Европейската комисия одобри стратегия за развитие на схема „Училищен плод” за учебната 2013/2014 година, която предвижда до...

В рамките на Общата селскостопанска политика за новия програмен период 2014-2020 се предвижда съпътстващите мерки да бъдат допустими за финансиране от ЕС. Досега това беше възможно само с национални средства. Общият размер на разходите за съпътстващи мерки може да достига до 15% от годишния размер на помощта от ЕС, предоставена на съответната държава-членка.

Промените в Наредбата за условията и реда за прилагане на схема за предоставяне на плодове и зеленчуци в учебните заведения - схема „Училищен плод”, определят съпътстващите мерки, които подлежат на финансиране, бенефициентите на помощта и условията и реда за нейното получаване. Разширява се и обхватът на съпътстващите мерки, като се включват мерки, които дават познания на децата за селското стопанство като цяло и екологичните въпроси, както и за борбата с разхищението на храни.

Отразена е възможността, предвидена в Регламент №1308/2013, при прилагане на схемата да се даде приоритет на снабдяването на учебните заведения с плодове и зеленчуци чрез местни покупки от местни пазари. По този начин се стимулира производството на плодове и зеленчуци в страната, като се осигурява допълнителна възможност за пазарна реализация.

Мюфтийството иска религия в училищата и преподаване на майчин език

След приемането си законът за предучилищно и училищно образование си поставя като основен ангажимент реформи, които ще допринесат за ...

Измененията и допълненията на Наредбата са насочени към постигане на целите на схемата за изграждането на трайни навици у децата за консумация на плодове и зеленчуци и изграждането на здравословни хранителни навици.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование