Игнатов: Поп-фолк тетрадките не са добре приети в клас

8460
Игнатов: Поп-фолк тетрадките не са добре приети в клас

В бъдеще, когато влезе в сила новият закон, ще има самооценки и оценка на всяко училище, на директора, на учителите. Това каза министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов, предаде БГНЕС.

Всички, които са активни и работят повече с децата, ще получават повече пари. Знаем, че има проблеми със системата, когато парите минават през общината и достигат до училищата. Имаме случаи, в които кметове не плащат парите с месеци, продължи Игнатов.

В новия закон ще имаме силата и властта на обществения съвет, което ще повиши прозрачността преди всичко. Увеличение ще има на стандарта на издръжка на ученик, а този стандарт води до увеличение на заплащането на учителите. Ще имаме доста добро в рамките на тази финансова криза увеличение на стандартите в училище", каза още министърът. Той отказа да коментира точно колко ще се увеличи въпросният стандарт.

По темата за скандалните тетрадки с поп-фолк звезди, Игнатов заяви, че "министерството следи, но министерството не печата тетрадките, не ги одобрява, това не са учебници". "Това, което ние правим като министерство, има писмо до директорите и на родителските срещи, които текат, за да обясним, че училището е сериозна институция, развлечението е на друго място. Училището преподава основите на човешката цивилизация, неща, които за над 50 години имат стойност", каза още министърът. Заради стабилността на институцията смятаме, че тези тетрадки не са добре приети в клас, допълни Игнатов.

Ще имаме тази година увеличение на бюджета и като добавим тези 520 млн. европейски пари, които стартират от тази година, ще имаме доста средства за образованието, увери Игнатов. По въпроса за невъзможността на някои училища да поемат желаещите ученици за целодневно обучение, министърът каза, че там, където няма място, се търси друг сграден фонд, прави се преструктуриране. "Нямаме кой знае какви драми в тази област. Училищата също преструктурират своята база, за да могат децата да остават, те имат финансова изгода от това", допълни той.

На пресконференцията, посветена на възможностите за реализиране на български проекти в рамките на програма "Идеи" на Европейския научен съвет, Игнатов похвали развитието на родните учени. "Формира се една критична маса от много активни български учени, които вече са в директен контакт с Европейския научен съвет", заяви той.

Редактор: Сияна Любомирова

Как Камелия, Офелия и Амелия борят Капица

Миналата година професор Сергей Капица, усмихнат над чаша чай във вилата си в "Николина гора" край Москва, ми разказваше за демографс...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование