ЕК поставя акцент върху ИТ уменията в началното образование

9807
ЕК поставя акцент върху ИТ уменията в началното образование

Училищата в Европа все още не обръщат достатъчно внимание на уменията в областта на ИТ, на предприемаческите умения и на статута „гражданин” като част от формирането на обществото, сочи ново проучване на Европейската комисия.

Според доклада част от проблема се крие в трудностите при стандартизацията на оценката какво представлява съответната област като вид на уменията. Например само 11 страни-членки на ЕС, в това число и България, имат стандартизирани процедури за оценка на статута „гражданин”. Развитието на този статут цели усъвършенстване на критичната мисъл и заемането на активна позиция в училище по различни обществени и социални проблеми.

Предприемачеството - алтернатива на емигрантството

Все повече млади хора избират да стартират бизнес в България, вместо да търсят реализация в чужбина. Предприемачеството се е превъ...

В нито една от всичките 31 държави, участващи в проучването (27-те държави-членки на ЕС плюс Хърватия, Исландия, Норвегия и Турция), няма установени процедури за тестване на уменията в областта на ИТ и предприемачеството. В доклада също така се подчертава напредъкът, постигнат при обучението за придобиване на шест от осемте ключови компетентности, определени на равнището на ЕС за цел при ученето през целия живот, насочено към придобиване на знания, умения и поведенчески нагласи.

Универсалните умения по принцип се усвояват като част от другите предмети в училище и в повечето държави обучението в областта на ИТ, предприемачеството и заемането на гражданска позиция е включено в националните учебни програми. Съществуват обаче немалко различия. В девет държави (Германия, Нидерландия, Италия, Гърция, Румъния, Ирландия, Дания, Белгия (фламандската общност) и Хърватия) обучението по предприемачество не е изрично застъпено в началния етап на основното образование, докато умения за работа с цифрови технологии се преподават в началните училища във всички държави, с изключение на Хърватия.

Изненадващ е фактът, че все още не е обичайна практика компютърните умения да се преподават като част от обучението по наука, математика или езици. В доклада се посочва, че за интегриране на обучението по ИТ, предприемачество или гражданско поведение в основните предмети може да е необходимо училищата да променят методите на преподаване, както и да бъдат установени общоприети учебни резултати и подходящи методи на оценяване.

Редактор: Камък с рога

В профил - българският предприемач

Интернет, 20 000 лева, 2 500 лева. Това са "параметрите" на типичния български предприемач. Той е готов да започне интернет бизнес с и...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com