Държавно финансиране - само за добрите университети

28579
Държавно финансиране - само за добрите университети
Снимка: БГНЕС

Не всички висши училища имат правото да се титулуват университети и не всички заслужават държавно финансиране, смята министърът на образованието и науката Тодор Танев и обяви, че при промени в Закона за висшето образование ще се търси ясна дефиниция на това какво е университет.

"Държавата не може, като едно време, да подпомага всички, тя подпомага тези, които са добри, инициативни и имат хоризонт", заяви той. Той даде пример, че не може да има толкова юридически факултети, защото не всички от тях произвеждат еднакво добри юристи. Затова идеята е да бъдат финансирани само най-добрите университети и направления, предаде Mediapool.

Вузовете сами ще закриват неефективни специалности

Вузовете сами ще закриват неефективни специалности и дори цели факултети. Това предвижда мащабна реформа, за която са си стиснали ръц...

"Тези, които не са си качили качеството, ще придобият възможността да го направят и тогава ще бъдат субсидирани", коментира Танев.

"Нямаме ясна дефиниция какво е университет, какво е академия и институт, и не е възможно всички висши училища да бъдат университети - това е абсурд, който го няма никъде по света", коментира образователният министър. По думите му неточността в дефиницията води и до по-големи, естествени претенции за държавно субсидиране, финансиране и покачване в ранг. "Този хаос, едва ли не бе умишлен и беше доста добре използван до този момент от редица печатарници на дипломи", заяви Танев.

Министърът отбеляза, че има различни видове висши учебни заведения и не е възможно да има университет по "едно нещо", който да има и няколко катедри, "които зорлем вървят по някакъв начин, за да има малко шарения". "Например Музикален университет не може да има, Военен университет ми е странно как има, защото той е главно по "едно нещо", каза министър Танев.

Танев обяви още, че ще поиска увеличение на парите за образование за следващата година. В близките дни ще има среща с депутати, с които ще обсъди тази възможност. В проектобюджета за догодина е заложено парите за образование да са 3.8% от БВП.

Университетите не обмислят скок на таксите за общежитие

Повечето големи университети не планират увеличение на таксите за общежитие. В очакване на студентите, ремонтите вече започнаха. Тази ...

Танев участва в четвъртък в заседанието на Комитата за наблюдение на Оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж" (2014-2020 г.) и обяви, че основният акцент в програмата ще е свързан със средното образование, защото у нас има много ученици, които отпадат от училище.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование