Държавата се готви да ореже парите за младите ни надежди по природни науки

13066
Държавата се готви да ореже парите за младите ни надежди по природни науки
Снимка: Thinkstock

Министерството на образованието и науката се опитва да намали финансирането за младите надежди, състезаващи се на олимпиади по природни науки. Tова съобщи председателят на УС на Сдружението на ръководители на олимпийските отбори по природни науки Алексей Христов.

Орязването е на следния принцип - вече се дават пари не за участник, а на училище. Това означава, че субсидията намалява от 20 хил. лева на 5 хил. лева.

Приоритетите на кабинета за образованието

18 са приоритетите в програмата на правителството за образование и наука. Като приоритет номер 1 е посочен постепенно нарастване на с...

От министерството са дали шанс на сдружението да реагира в рамките на три дни и да изложи своята позиция. Алексей Христов съобщи, че са напрaвили необходимото и тепърва престои развитие по този проблем.

Председателят на сдружението изрази своята надежда, че намаляване на финансирането няма да стане факт, защото науката не е мястото, където трябва да се правят отстъпки и лишения. Младите състезатели взимат учатие както на много национални, така и на международни олимпиади, къде са спечелили стотици медали през годините.

Actualno.com вече изпрати въпрос до МОН какви са мотивите, за да се планира евентуално намаляване на парите за младите ни надежди в природните науки.

Припомняме, че според актуалните данни на Евростат страната ни вече изостава в целите, заложени в стратегията за образование Европа 2020. През 2011 г. делът на преждевременно напусналите образователната система е 11,8%, през 2012 г. се качва на 12,5%, а през 2013 г. остава на нивото от 12,5%. България е и единствената страна в Европейския съюз, в която броят на момичетата, напуснали училище, надвиша броя на момчетата за миналата година.

Танев: Срещу мен има приятелски огън

Няма да подавам оставка, слуховете за това са измислени. Това заяви министърът на образованието Тодор Танев пред БТВ. За втори път зап...

Стратегията Европа 2020 трябва да постигне интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж, която следва да „осигури високи нива на заетост, производителност и социално сближаване”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com