Десетки училища остават без първокласници. Битката е в големите градове

9455
Десетки училища остават без първокласници. Битката е в големите градове
Снимка: БГНЕС

Десетки училища в малките населени места в страната остават без първокласници. Същевременно в големите градове битката за най-малките ученици продължава. 

Част от училищата не успяват да приемат всички кандидати, но в други все още има свободни места. Близо 65 000 деца ще прекрачат тази есен за пръв път училищния праг. За поредна година най-много първокласници има в София - малко над 10 000. Във Видин обаче броят на децата е с 16 пъти по-малък - едва 678 деца, съобщава "Нова телевизия".

46 325 семейства са получили по 250 лв. помощ за първокласници

За учебната 2014/2015 г. на 46 325 семейства е отпусната целева помощ за първокласници в размер на 250 лева, отнасяща се за 47 094 де...

Към момента в 25 общообразователни училища няма нито един записан първокласник. В същото време други училища не могат да смогнат да приемат всичките си кандидати.

Почти 200 първокласници са записани в столичното 119-о училище - едно от най-желаните в София. Заради големия наплив от ученици капацитетът на сградата вече е на изчерпване. Наложило се дори кабинетът на директора да се превърне в класна стая за нови 27 първокласници. С тази реконструкция се решава проблемът с липсата на класни стаи. Но повечето ученици означават и повече учители, подсигуряване на столово хранене, както и нормални условия за спорт. От есента ще бъдат назначени нови 8 начални учители и възпитатели. Ще се направи график, така че всички деца да могат да ползват физкултурните салони на училището.

На противоположната страна е 45-то училище, където все още има свободни места. До закриване на паралелки обаче няма да се стигне.

Извън големите градове обаче битката не е за училища, а за първокласници. И според експертите демографският срив в страната ни и обезлюдяването в някои райони превръща много училищата в пустеещи и изоставени сгради.

Смут в интернет: Помагало учи първолаците да пишат "педераст", "стриптийз" и "дашен"

Гневни родители и експерти по български език изразяват възмущението си в интернет заради учебно помагало по правопис, раздадено на първ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование