Демографската криза увеличи закритите паралелки в училище

13921
Демографската криза увеличи закритите паралелки в училище
Снимка: Getty Images/Guliver

Демографският срив и рекордното количество двойки на изпитите по математика и български език след 7-и клас дават своето негативно отражение върху броя на паралелките, в които догодина ще учат младежите. Закрити поради липса на кандидати в цялата страна са 232 паралелки, което е рекордно намаление в последните 3 години.

Най-много спада приемът на ученици в столицата и в Бургас, а най-малко - в Смолян и Търговище. Това показват данните на просветното министерство, съобщава в. "Сега" в утрешния си брой.

От данните става ясно, че през 2012 г. без кандидати са се оказали 269 паралели. За 2013 г. е имало положителна тенденция - закрити са само 196 паралелки. Оттогава досега обаче броят на закритите класове започва да набъбва. През 2014 г. те са били 212, а тази година броят им се увеличава с 30 и достига 232 затворени паралелки. 68 от тях са профилирани, а 164 - професионални. Така през новата учебна година учениците след 7-и клас ще бъдат приети общо в 1154 паралелки у нас при утвърден прием от 1386. Година по-рано броят им след първо класиране е бил 1241 при утвърден план-прием в 1445 паралелки.

Най-голямо е увеличението в столицата - закритите паралелки са 34 - със 17 повече от миналата година. В Бургас т.г. учениците ще учат в 67 паралелки - 15 по-малко от м.г. Почти всяка професионална гимназия в морския град ще има минимум една паралелка по-малко. Следва Варна - с 13 по-малко паралелки, и Благоевград - с 12 по-малко. Смолян и Търговище могат да се похвалят с доста по-добро планиране - там има най-малко намаление на паралелките - само по две и в двата града. В Кюстендил и Добрич намалението е съответно с по 3 и с по 4 паралелки.

Традиционно закритите паралелки се обясняват от образователното министерство с демографския срив. Ако през учебната 2013/2014 г. броят на учениците в VII клас е бил 62 234, през настоящата учебна година към февруари т.г. децата са 58 107. Тази година обаче допълнително утежняващ фактор се явяват и многото двойки на националното външно оценяване по български език и математика. Резултатите показаха драстичен срив в резултатите на седмокласниците. Общо за страната слабите оценки по математика бяха към 15 хиляди, или 27% от всички. На изпита по български пък 15% от учениците (малко над 8 хиляди) получиха "слаб 2". Само в София 2500 ученици не можаха изобщо да кандидатстват за гимназия, тъй като бяха скъсани и по двата предмета.

В София сред закритите паралелки са тази по "Изкуство и хореография" в 140-о СОУ "Иван Богоров", чуждоезиковата с английски и италиански език в 105-о СОУ "Ат. Далчев", "Кетъринг" в професионална гимназия "Алеко Константинов" в Банкя, информационни технологии в 27-о СОУ "Акад. Г. Караславов" и др. В Търново например хуманитарната гимназия "Св.св. Кирил и Методий" няма да приеме седмокласници, тъй като и двата класа с хуманитарен профил там са останали без кандидати. В старата столица са закрити още паралелки по електроника, полиграфия, възобновяеми източници, банково дело, топлотехника и др. В област Кюстендил пък три паралелки в три отделни училища не са успели да съберат минимума от 18 ученици, нужни за една паралелка - "Организация на туризма", "Микропроцесорна техника" и "Данъчна администрация". В Шумен пък няма кандидати за "Кетъринг", "Агроекология", "Оперативно счетоводство", "Автомобилна мехатроника".

Почти 18 000 са напуснали училище през миналата година

Близо 18 000 от общо 745 516 ученици у нас са прекъснали образованието си през миналата учебна година (604 481 са записаните в общообра...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com