Дебат за образованието - какво дава масовостта и как да се подобрят нещата?

15163
Дебат за образованието - какво дава масовостта и как да се подобрят нещата?
Снимка: Getty Images/Guliver

В българското образование има хиперинфлация на оценките – сега има шестица, шестичка и шестиченце. Това каза учителят по физика Теодосий Теодосиев само преди два дни.

Разбирам и родителите, и Тео, заяви адвокат Виктор Костов пред неделния сутрешен блок на Нова телевизия. Той твърдо защитава тезата, че родителите трябва да имат по-голяма роля в образованието на децата си, включително чрез обучение вкъщи.

Всяко училище в България ще води регистър с прояви на насилие от учениците

От новата учебна година всяко училище ще води свой регистър за прояви на насилие от страна на учениците. Това е най-новата идея на Мини...

Общественият натиск срещу качеството на образованието не трябва да се допуска, това е абсурд. Няма никакви аргументи срещу това. Когато искаш масов достъп, то жертваш от качеството, каза бившият образователен министър Веселин Методиев. Той заяви, че учителят трябва да обучава така, че да следва нивото на най-слабото дете в класа. Нуждаем се от елитно образование, но задължение на държавата е да осигури пари за това, добави Методиев и поиска „обгрижване” на хора като Теодосий Теодосиев. Той защити тезата и на родителите, че общото образование следва да не е на супер академично ниво. Дали обаче Природоматематическата гимназия в Казанлък е елитно, попита Методиев.

Според бившия образователен министър държавата още няма рейтинг за качеството на образованието в училищата.

Ако г-н Теодосиев беше написал високи оценки, нямаше да има проблем. Нито един родител не казва нищо за качеството на знание на своето дете, а говори само за скалата на оценка. Отделно се готви промяна в законодателството, което ще даде повече власт на обществените съвети. И ако един учител засегне голяма група от обществените съвети, той може да има проблеми, смята директорът на 1190-то училище Диян Стаматов. Той настоя да няма въздействие от родителите върху учителите.

Системата на образованието е сбъркана – затова и е толкова важно домашното образование. Там единият родител съзнателно се лишава от работа, за да помогне на детето си. Обучението вкъщи е важно за детето, защото основата е знанието. В САЩ има над 2 млн. ученици, обучаващи се вкъщи, които редовно имат най-високи оценки, имат най-добро ниво на социализация, посочи адвокат Костов. И припомни случаят с обучавания вкъщи Божидар Маринов, който има страхотни успехи на международни състезания, но не беше пуснат в българския отбор, защото е преминал домашно обучение.

Образованието е предизвикателство, разберете го!

Протест – това се случва от три дни срещу обявения за „Мъж на годината” учител по физика Теодосий Теодосиев. Брожени...

Натискът за оценки няма да изчезне – въпросът е какво се случва при масовото образование. При масовостта се появяват недостатъци, повтори Методиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com