ДПС иска защита на майчиния език и изучаването му в училище

34881
ДПС иска защита на майчиния език и изучаването му в училище
Снимка: БГНЕС

ДПС води политика на защита на майчиния език и неговото изучаване в училище с подобаващ брой часове от общия хорариум на езиковото обучение въобще. Това се посочва в декларация на ДПС, прочетена от парламентарната трибуна от депутата Мариана Георгиева по случай Международния ден на майчиния език - 21 февруари, предаде „Фокус”.

„Обречена е всяка езикова грамотност и мултиезикова компетентност, ако тя не надгражда културата на майчиния език като начало на човешката памет”, заяви тя.

ДПС депозира в Страсбург жалбата за майчиния език

Следващата седмица ДПС ще депозира жалба за майчиния език до съда в Страсбург. „Ще ви поканя на нарочен брифинг, за да ви зап...

„Езиците са емисарите на човешкия разум в името на мира на планетата и бъдещето на цивилизацията. Майчиният език е светая светих на езиковата образованост и основа на междукултурната комуникация като висш диалог между ценностите. Обучението на майчин език има по право своето неотменимо място в образователния процес на всяка държава и на всяко модерно училище. Само така се постига езиковата грамотност, без което интегритета на културите като памет на цивилизацията, би останал просто директива. Майчиният език е феномен, в който се съдържа идентичността на ДПС”, се посочва още в декларацията на ДПС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование