Читалищата поискаха традициите да се изучават в училище

35445
Читалищата поискаха традициите да се изучават в училище
Снимка: БГНЕС

Как традициите да станат част от образованието на българските деца, обсъждаха вчера представители на читалища в страната и Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите - 7 (А.Р.И.З.-7).

За трета поредна година, в рамките на кампанията „Пазител на традициите" на А.Р.И.З.-7, на дневен ред бе поставен въпросът за въвеждането на обучение по бит и традиции в основните училища в страната.

Кралев иска да прави футбола задължителен предмет в училище

Министърът на спорта Красен Кралев разкри, че футболът може да влезе в часовете по физическо възпитание в училищата, предаде БГНЕС. ...

Инициативата, чиято цел е изработването на стратегия за запознаване и привличане на интереса на младите хора към традиционните занаяти, бит, обичаи и фолклор, събра на кръгла маса в Централния кооперативен съюз организации, които от години реализират успешно добри практики в обучението на децата. След като в предишните две години идеята бе дискутирана и развита с представители на неправителствени организации и музеи, сега акцентът бе върху практическата част на обучението по бит и традиции, която успешно развиват читалищата у нас.

„Изключително важно е да продължим да работим върху идеята учениците да се запознават по атрактивен и достъпен за тях начин с бита и обичаите на българския народ и да придобиват практически познания в тази насока. Именно затова поканихме в тази дискусия да се включат и читалищата. Въпреки трудните условия, в които работят, читалищата у нас продължават да бъдат място, където децата могат да натрупат ценни познания и умения, свързани с традиционните занаяти. Радвам се, че все повече родители се обръщат към тази атрактивна за децата извънкласна форма на обучение, която успешно би могла да се пренесе и в училище. Важна е подкрепата и на родителите, и на институциите, за да разширим и допълним тези ценни практики", коментира председателят на А.Р.И.З.-7 Пеньо Иванов.

На срещата бе решено да се изработи съвместно писмо до ресорните институции и министерства, в което да се представи стратегията за обучение по бит и традиции и да се потърси начин за нейната реализация.

В срещата участваха Жана Йорданова и Маргарита Велева от Сдружение „Дай бабо огънче" и Читалище „ П.К. Яворов- 1926 г." - с. Мещица; Галина Лозанова - Читалище „Просвета - 1909 г." - гр. Батановци; Венелина Николова - Народно читалище „Наука - 1967" от с. Черна Гора, общ. Перник; Иван Панайотов - Читалище „Средец - 1926"; Мариана Ганчева - „Искра - 1954"; Албена Халачева - Читалище „Братя Миладинови 1917"; Илияна Хубенова - ОНЧ „Антон Страшимиров"; Даниела Николова - Читалище „Св. Георги Победоносец - 1999"; Десислава Иванова - Читалище „Райко Алексиев"; Петър Райжеков - Читалище „Славянска беседа - 1880"; арх. Илия Ковачев - Читалище „Хр. Смирненски - 1945"; Христо Станков - Център „Нестия"; Цветанка Геринска и Десислава Кръстева - с. Черньово,; Стилиян Стоименов - Читалище „Пейо Яворов - 1920"; Васил Попов и Валери Павлов - „Веда Словена - 2014".

Методиката на преподаване в училище трябва да се промени

Как може образованието да стане по-ефективно? Каква е ролята на методиката на преподаване? По тези и други въпроси спориха в ефира на b...

От страна на А.Р.И.З.-7 в дискусиите се включиха Пеньо Иванов и майстор Мариета Недкова, носител на наградата „Пазител на традициите" в категория „Занаяти"2011 г.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование