Читалищата - удобна платформа за прокарване на политическа пропаганда

91827
Читалищата - удобна платформа за прокарване на политическа пропаганда
Снимка: БГНЕС

В Закона за читалищата в България има опасни пропуски, които често се използват и от политически партии, особено в смесени региони, за да прокарват пропагандни тези. Това стана ясно от презентация на семинар за журналисти в Боровец.

Основният пропуск в закона е, че всъщност няма ясно изяснени дейности, които характеризират едно читалище. С други думи е възможно да откриеш читалище само ако представиш библиотека, което всъщност е и единственото що годе ясно условие. Законът посочва, че читалищата развиват и „други културни дейности”, но какви са те – един Господ знае, обясни заместник-председателят на Асоциация Българска книга (АБК) Василка Ванчева.

Живото човешко докосване и традициите са в читалищата

Радостно е, че младите хора се върнаха в читалищата не, за да пеят чалга или да танцуват ориенталски танци, а за да танцуват българск...

Тя добави, че през 2011 година е имало внесено законово предложение по инициатива на АБК, което е стигнало до парламента и е било отхвърлено от Комисията за регионално развитие. В него се е предвиждало да се уточни що е то културна дейност, както и да бъдат посочени минимален брой задължителни изисквания едно читалище всъщност да е читалище. Ванчева и до днес не може да каже защо комисията е отказала предложението.

По нейни думи в България има над 500 читалища-фантоми – регистрирани структури в цялата страна, които получават държавна субсидия защото са читалища, но всъщност участват в съвсем други проекти, включително и политически. Регистрацията на читалище е безумно лесна – събират се 50 подписа за малко населено място или 150 за голямо, подава се заявление и читалището е готово. А годишната субсидия за тази структура е 6400 лева на човек, работещ в нея.

Интересен факт е и, че читалищата са самоуправляващи се структури, но субсидирани с държавни пари. Или казано по-просто – държавата следи парите да стигат до читалищата и да не бъдат откраднати, но не и за какво се харчат. Така директор на читалище може да похарчи парите за дивани например, а не за книги.

Абсурдно е с толкова малко пари да се развива истинска просветна дейност, но ако читалището така или иначе не е създадено с такава цел, тези пари са отличен доход, посочи Ванчева. И добави – аз ако събера родата си във Варненско, лесно ще мога да регистрирам десетина читалища.

Читалищата имат водещо място в опазването на културните ценности в Благоевград

Читалищата имат водещо място в опазването и развитието на културните ценности в Благоевградска област, съобщи Агенция Фокус. През изми...

Ванчева разказа и за случай, при който в АБК се обаждили от читалище, за да искат дарения от книги по каталог. И основният аргумент за дарението е бил – ние имаме певчевски (танцов) състав, трябва да му купим носии, а нямаме пари за книги. Значи книгите са от сърце, а цървулите и носиите – с пари, заключи с горчивина заместник-председателят на АБК.

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование