Българските учители застаряват застрашително

17716
Българските учители застаряват застрашително

Под един процент от работещите в момента 85 000 учители са на възраст под 30 години, алармира председателят на учителския синдикат в „Подкрепа” Юлиан Петров. Или според очакванията, тази учебна година младите педагози, които ще започнат работа, ще бъдат по-малко от 300. Основна причина за това не е, че университетите не подготвят достатъчно дипломирани млади учители. Просто дори и тези, които са учили за това, след това не искат да работят по професията си заради мизерното заплащане, предаде БЛИЦ.
Според синдикалистите България е абсолютен шампион по застаряването на преподавателите. В момента в родните училища средната възраст на учителите е 50-54 години, докато в детските градини е още по-висока – 54-59.

От синдиката заявиха, че се готвят да направят обсъждане с министъра на образованието Сергей Игнатов за това как повече свежа кръв да се влее в системата. Синдикалистите обаче са наясно, че това няма как да стане без да се повишат доходите. Според тях било несправедливо заплатите на другите държавни служители да растат, а на учителите да не мърдат с години, пише "Преса".

На 16 август има уговорена дата, на която трябва на една маса да седнат министър Игнатов, работодатели и профсъюзи, за да обсъдят финансирането на сектора за идната година. От КНСБ и „Подкрепа” ще настояват поне 4 процента от брутния вътрешен продукт да отиват за образование. За тази година средствата, които държавата е отделила за средно и висше образование са 2,7 милиарда лева. Това е с 45 милиона повече, отколкото за 2011.

Редактор: Яна Баярова

Янка Такева бе преизбрана за председател на учителския синдикат

Янка Такева бе преизбрана за председател на СБУ – КНСБ, съобщиха от Конфедерацията, предаде БГНЕС. VІ конгрес на Синдиката на бъ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование