Българският Лувър и "гледната точка на изкуството" влязоха в сагата "НГДЕК"

25992
Българският Лувър и "гледната точка на изкуството" влязоха в сагата "НГДЕК"

От Българския Лувър та до ремонта на сградата в квартал „Модерно предградие” от гледна точка на изкуството – това бяха изказаните възражения срещу преместването на Класическата гимназия обратно на ул. „Баба” в „Модерно предградие” по време на пресконференция на преподаватели и членове на училищното настоятелство на НГДЕК. В нея беше основно заклеймено изявлението на министъра на културния министър Вежди Рашидов от 13 март тази година, в което той заяви, че базата на НГДЕК е в „Модерно предградие”, направен е ремонт с европейски пари и ако училището не се върне там, държавата ще връща 2,2 млн. евро.

Аргументите

Време беше опашката да престане да върти кучето

Вчера, петък, 13-ти, културният министър Вежди Рашидов явно показа, че възнамерява да сложи край на проточилата се две години сага с Кл...

Те бяха изказани от г-жа Ирина Абаджиева-Репуц, която е председател на училищното настоятелство. Срещу легитимността на настоятелството има възражения от родители, които не са съгласни с позицията му. Те твърдят, че то не е вписано в регистър на правосъдното министерство, както и че не е правило общи събрания от години. Репуц е дъщеря на полковника от запаса Юлий Абаджиев, председател на Съюза на българските командоси.

Според г-жа Репуц основната причина за бъркотията е Вежди Рашидов. Той искаше сградата на 13-то ОУ заради Българския Лувър, заяви тя и приложи стенограма на Столичния общински съвет (СОС) отпреди почти две години. В нея се е обсъждало сградата на 13-то ОУ да бъде дадена на НГДЕК, за да може да се върне в центъра. Тогава обаче, по думите на Репуц, Вежди Рашидов като културен министър и в предишния кабинет на Бойко Борисов е задействал идеята за проект за ремонт на сградата в „Модерно предградие”. Според Репуц това е направено нарочно, за да действа министърът така, че сградата на 13-то ОУ да се използва от Алианса за чуждоезиково обучение от ул. "Оборище", докато върви реконструкцията на сградата на Българския Лувър. А сградата на 13-то ОУ е дадена на културното министерство за десет години напред, заяви председателят на училищното настоятелство на НГДЕК.

Отделно Репуц заяви, че имало данни за азбестови влакна в сградата на „Баба” и цитира европейска директива, според която нямало допустима норма на наличие на азбест във въздуха. Премахнати бяха пет стени, като РЗИ откри азбестови следи и в двора на училището – явно не е спазена процедурата, подчерта Ирина Абаджиева-Репуц.

Беше повдигнат и въпросът ще се въведат ли задължителни квоти за деца от малцинствата заради ремонта в „Модерно предградие”. Не искаме да ни обвинят, че сме расисти, каза Репуц. Според други хора от настоятелството в проекта са предвидени средства заради такава идея.

Емоционалните възражения

За НГДЕК - обобщено и с факти

Другата страна в спора за сградата на НГДЕК напоследък, е почти невидима. Защо е така обяснява в свое писмо, от 6 март (но актуално по ...

Те бяха изказани от учители и родители, като например учителят по латински език Марта Методиева и г-н Стоян Асенов. Г-жа Методиева, заедно с г-жа Репуц, потвърдиха, че има депозирани оставки на учители от НГДЕК. Оставките били 38, като не е ясно дали сред тях се намира и тази на и.д. директора на училището г-жа Мариела Папазова. Питайте я нея, посъветва журналистите Репуц.

Най-впечатляващият аргумент против връщането на НГДЕК в „Модерно предградие” изтъкна Марта Методиева. Тя каза: „От гледна точка на изкуството има нещо в ремонта, което предизвиква голяма болка в мен”. По думите ѝ имало стенопис, заграден с железа, а произведението на изкуството било дарено за Класическата гимназия от художник, който не е питан дали можело да се правят промени. Не съм убедена, че сградата в „Модерно предградие” е безопасна и че е ремонтирана добре, добави тя.

Неприятно ми е, че Министерството на културата твърди, че има нормален учебен процес в НГДЕК. Не мога да нарека нормален процес, че децата бяха наполовина – средно към 200-250 души бяха на училище. Беше заметен под килима протестът на учениците и родители, които не са съгласни с културното министерство. Ако още веднъж се наложи да се местим по средата на срока, може да се стигне до крайни действия, предупреди Методиева.

Губим възможности да осъществяваме СИП-ове и консултации с преподаватели от Софийския университет и БАН, заради отдалечеността на „Модерно предградие”, добави Методиева, която беше подкрепена от преподавателя от СУ Стоян Асенов с думите: „Любовта от разстояние остава неконсумирана любов”.

Асенов обобщи и идеята на културното министерство за НГДЕК – прави се прием от пети клас за деца, които да учат на „Баба”, но неизвестно откога. Кой родител ще знае детето му има ли интерес от класическо образование в толкова ранна възраст? Кой родител ще си заведе детето в „Люлин”, за да прави подготовка от пети клас, а в осми клас да идва в 13-то ОУ, попита Асенов.

МК: НГДЕК е настанена без заповед в 13 ОУ

Във връзка с писмо от Училищното настоятелство на НГДЕК от Министерството на културата направиха изявление. От ведомството уверяват, че...

Бъдещето

Ще сезираме ОЛАФ и всички институции за ремонта и изхарчените пари. Те са 1,7 млн., а не колкото казва министерството – 2,2 млн. евро, заявиха в един глас хората от настоятелството. Отправяме апел към някой, който може да вземе държавническо решение, а не чиновническо, призоваха те.

На въпрос какво ще стане след месец, когато изтичало предизвестието за 38-те оставки на учители, Репуц отговори, че щяло да има искане за оставка на Вежди Рашидов. Очевидно е, че той не възнамерява да прекрати връщането на НГДЕК в „Модерно предградие”, смятат от училищното настоятелство.

Беше уточнено и, че родителите „поемат протеста” и никога не са поощрявали децата си да не ходят на училище. Въпросът за „ученическия бунт” е свързан с Тончо Краевски – ученик в НГДЕК, който даде и интервю пред БНТ. Actualno.com публикува какво е писано от профила на г-н Краевски в една от социалните мрежи относно протестите срещу връщането на Класическата гимназия в „Модерно предградие”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование