"Бунтарите" срещу връщането на НГДЕК на "Баба" сезираха прокуратурата

18858
"Бунтарите" срещу връщането на НГДЕК на "Баба" сезираха прокуратурата

Родители на деца и настоятелството на Класическата гимназия изпратиха сигнали до прокуратурата, до Управляващия орган на ОПРР и до други институции за нарушаване на европейски норми при поръчката и при ремонта на сградата на НГДЕК на ул. "Баба" в "Модерно предградие".

В отговор на официалното съобщение на Министерството на културата след пресконференцията от понеделник (16 март), която настоятелството даде, заявяваме, че изложените в него твърдения не отговарят на истината, казват от настоятелството. В справочника на гимназиите за кандидатстване след 7-ми клас, НГДЕК ясно е посочена с адрес на ул. “Св. св. Кирил и Методий”, а не на ул. “Баба”, твърдят те. Това показва, че родителите на осмокласниците са ги записали на ул. " Св. св. Кирил и Методий", а не в кв. “Модерно предградие”, както твърди Министерството на културата с поредната си, съдържаща неистини позиция, счита настоятелството и родителите, които го подкрепят.

МК поиска проверка на учебния процес в НГДЕК

По повод запитвания от медиите, предизвикани от днешна пресконференция на неколцина родители и учители от Класическата гимназия, Минист...

"Бунтарите" срещу връщането на НГДЕК на "Баба" посочват, че Вежди Рашидов е поел ангажимент учениците от 8 и от 9 клас да продължат учебния процес на ул. “Св. св. Кирил и Методий”, но не вярват, че министърът на културата ще спази обещанието си. Като причина за съмненията е посочено разпространено от МК съобщение от 18 март, в което се говори за възможност в сградата на бившето 13-то училище да провеждат занимания два дни седмично ученици от 11 и 12 клас, а не от 8 и 9 клас. С подобно поведение министърът на културата изцяло компрометира доверието на преподаватели, родители и ученици от НГДЕК, особено на фона на друго неспазено от него обещание - да издаде заповед, с която да разреши провеждането на учебни занятия в двете сгради по преценка на ръководството на гимназията, добавят от настоятелството.

От настоятелството продължават да оспорват официални замервания , направени в сградата в "Модерно предградие", за нивото на респирабилни влакна азбест. Те твърдят, че е установено наличие на такива влакна, което е потвърдено и от МК, но родителите добавят, че според Резолюция на Европейския парламент от 2013 година безопасен праг на азбестови влакна във въздуха не съществува. Държавата в лицето на Министерството на културата, а вече и на Министерството на образованието, с последното им оповестено на 18 март писмо, вкарвайки деца в тази среда, на практика не само нарушава европейските норми, но и застрашава живота и здравето на, както е видно, вече 420 деца, настоява училищното настоятелство. Това становище ще предизвика верижна реакция към училища в София, които трябва да приемат напускащи НГДЕК деца през март и април и в месеците до началото на учебната година на 15 септември - ситуация, пред която двамата министри и институциите в столицата се изправят, предупреждават "бунтарите".

В противовес на позицията за азбеста и липсата на установен праг обаче, според чл. 8 на Директива 2009/148/EO на Европейския парламент и Европейския съвет, "никой работник не трябва да бъде изложен на концентрация на азбест във въздуха, превишаваща 0,1 влакна на cm3, измерена като средна стойност за осемчасов референтен период". В Наредба номер 9 за защита на работещите от рискове, свръзани с експозиция на азбест при работа, също има посочена концентрация. Според чл. 19, ал. 1 на наредбата "концентрацията на азбестови влакна във въздуха на работната среда не трябва да надвишава 0,1 влакна на cm3 като средно претеглена по време за осем часа концентрация". Според Протокол № 8/26.09.2014 г., публикуван на сайта на Министерството на културата, е отразено вземането на проби и изследването за наличие на азбест след приключили ремонтни дейности по подмяна на азбестосъдържащи (етернитни) преградни стени в сградата на ул. “Баба”. В заключение се установява, че “измерените концентрации на респирабилни азбестови влакна във въздуха в помещенията са значително по-ниски от възприетия индикатор за чистота (0.01 вл/куб.см)”.

В своята позиция настоятелството и родителите, които не желаят децата им да се върнат на "Баба", привеждат в подкрепа на позицията си становище на група експерти от 1977 година, направили проучване за ЕК. Заключението му гласяло: "Не са налице теоретични доказателства за пределни стойности на експозиция, под които няма да възникнат ракови заболявания. Не е установено безопасно равнище на експозиция на азбест". Приложена е и Директива 1999/77/ЕО: „Все още не е установено прагово равнище на експозиция, под което хризотилният азбест не създава канцерогенни рискове", и че "ефективен начин за защита на човешкото здраве е забраната на употребата на хризотилни азбестови влакна и съдържащите ги изделия".

Рашидов "застреля" бунтарите в НГДЕК - който не иска, да не учи там

Учителите от НГДЕК не са протестирали, оставки няма. Това е манипулация на няколко души, които искат да вкарат прекалено много сол в ма...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование