Ботев вън от учебниците? Описвал турците като насилници

40086
Ботев вън от учебниците? Описвал турците като насилници

Да изхвърлим ли Христо Ботев от учебните програми? Това пита в отворено писмо до Комисията за защита от дискриминация (КЗД) директорът на издателство "Просвета" Йоана Томова.

Повод за това е доклад на комисията, който разкритикува остро представянето на турците като поробители и насилници, пише в. "Преса". "Да редактираме ли "да гледа турчин, че бесней над бащино ми огнище", казва се в обръщението към председателя Ана Страшимирова.

Игнатов: Хулете министъра, а не образованието

Разбрали сме се с ректорските ръководства, че до 10 август всички дипломи на чуждестранните студенти да бъдат сканирани и качени на с...

На мушка на КЗД бе попаднало представянето на жената само като сексуален обект и домакиня в учебниците, обиди като манго и негър и възприемането на хомосексуализма само в отрицателна светлина.

Според издателите обаче няма как народните приказки и песни да станата по-феминистични и от тях да се махне изразът "мома за женене", който обиждал последователките на Кари Брадшоу от "Сексът и градът" и Бриджит Джоунс, пише изданието.

"Да, докъм края на XIX век жените са били "разменна монета" при династически бракове, политически съюзи дори в родната селска действителност", признават от издателството. Но по тази логика в Англия не би следвало да се преподава творчеството на Вирджиния Улф - в голямата си част посветено на борбата за еманципация. "Историята, езикът и литературата не могат да бъдат "мръсни тайни" - те са такива, каквито са", посочват още издателите.

Към момента комисията все още няма официален отговор на писмото. Топката остава в полето на образователното министерство. Там подготвят новите учебни планове, въз основа на които ще бъдат пренаписани учебниците.

Гонят митнически служители без висше

От снощи е започнало освобождаването на служители в митническата администрация в цялата страна, които нямат висше образование, съобщи...

Експертите ще решат дали да се придържаме към класиката, или ще се търси мек изказ за турското робство, браковете по сметка и хомосексуализма.

Редактор: Петър Проданов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование