Борисов няма да иска оставката на образователния министър

45403
Борисов няма да иска оставката на образователния министър
Снимка: БГНЕС

В края на миналата година образователният министър Тодор Танев направи скандално изявление, което е истински срам за парламента и за българската интелигенция. Това заяви независимият депутат Велизар Енчев по време на блицконтрола в Народното събрание, който зададе въпрос на премиера Борисов дали подкрепя това изявление на Танев, предаде БГНЕС.

Енчев припомни думите на Танев, че Фредерик-Жолио Кюри е пълна нула в науката, че Ломоносов също е нула, а проф. Асен Златаров трябва да се изхвърли от българската наука, тъй като има русофилски възгледи. "Той си позволи да призове учениците в лекция "да се държат твърдо с маджари, евреи, арменци, докато тези три групи омекнат".

Въпросът ми към вас, г-н Борисов, е подкрепяте или осъждате това изявление и кога ще поискате оставката на министър Танев, попита Енчев.

От своя страна Бойко Борисов отговори: "Срещнах се с министър Тодор Танев и го помолих да бъде по-внимателен в изказа си. Трудно ми е да вляза в неговата кожа, може би трябва да го попитате на парламентарен контрол. Аз го помолих да не ме поставя в такава ситуация".

Веднага след като чу въпроса, Борисов призна, че се чувства много затруднен от него. "Нито мога да кажа, че го подкрепям, но в същото време не мога да му поискам оставката, още преди да сме видели потенциала му като министър", каза видимо объркан Борисов. "Дано е разбрал, че с подобно изказване би могъл да възпламени много среди. Надявам се да ме е разбрал и не мога да скрия, че ми е трудно да дам категоричен отговор", призна Борисов в отговор дали споделя казаното от Танев и дали ще му поиска оставката.

Точно преди Коледа - БСП поиска оставката на образователния министър

И на Бъдни вечер политиците не се успокояват и не се усещат, че е време да помълчат. След като вчера образователният министър проф. Тод...

С усмивка Борисов коментира, че той не би могъл да отрече постиженията на Кюри и Ломоносов, тъй като цялото му образование е минало в убеждението, че те са големи учени.

Предисторията

При посещение на СОУ "Христо Ботев" във Враца министърът на образованието заяви по адрес на Михаил Ломоносов, че не е направил "нищо особено". Танев квалифицира и проф. Асен Златарев - също не бил направил нищо, само ходел до СССР по времето на фашизма и казвал, че България била "много хубаво работническо място". Урокът на "професора" продължи с Фредерик-Жолио Кюри - да не се бъркал с Пиер, Фредерик се "е оженил за дъщерята на Мария и на Пиер", за да се фука с името. Пълна нула е бил като учен, просто е бил член на Съпротивата, като "Ало-ало", продължи с поученията Танев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com