Близо 65 000 първолаци тръгват на училище

6301
Близо 65 000 първолаци тръгват на училище
Снимка: БГНЕС

По данни на Министерството на образованието близо 65 хиляди деца са записани в първи клас за новата учебна година, съобщава БТА, цитирана от БНР. Това е с близо 2500 по-малко от миналата година, но от Министерството уточняват, че данните са към 1 август и са прогнозни.

По традиция в София ще има най-много първокласници и през новата учебна година – над 11 100. Най-малко ще са първолаците във Видин – 678. И през тази година най-търсени са началните учители, възпитателите, учителите по чужди езици, учителите по математика и по информационни технологии, информират от МОН.

Средният успех влиза в успеха за приемане след 7-и клас

Промени в балообразуването след 7-и клас ще влязат в сила от началото на новата учебна година. Те предвиждат включването на средния усп...

Асоциация "Родители" иска преосмисляне на концепцията за обучението на две смени в средните ни училища, както и намаляване броя на децата в една паралелка. Междувременно от Агенцията за социално подпомагане обявиха, че с 10% процента са намалели родителите на първолаци, желаещи еднократна помощ от 250 лева, за да подготвят детето си за училище. Близо 31 хиляди са подадените молби, от тях на 274 има отказ, все още се обработват над пет хиляди заявления.

Право на тази помощ имат семейства, чиито деца ще са за пръв път в държавно или общинско училище и средномесечният доход на член от семейството е по-нисък или равен на 350 лева. Доходен критерий не се изисква за деца с трайни увреждания, за сираци и деца в приемни семейства. Социалните служби ще продължат прием на молби до 15 октомври, но ако детето не постъпи в училище, парите трябва да се възстановят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com