Бизнесът и образованието не са готови за дуално обучение

13185
Бизнесът и образованието не са готови за дуално обучение
Снимка: Getty Images/Guliver

Бизнесът и образованието не са готови за дуално обучение. С обучението чрез работа са запознати едва една пета от работодателите и 30% от професионалните училища, показва проучване на Българската стопанска камара, предаде БНР.

2/3 от учителите са скептични към въвеждането на дуалното обучение като основни пречки, според тях, са незаинтересоваността на работодателите, както и финансирането на новата образователна форма. Всеки втори преподавател е песимист заради липсата на мотивация у учениците.

Пари за дуалното обучение ще се търсят и от еврофондовете

До средата на годината ще тръгнат още няколко програми за дуалното професионално образование и по тях ще се търси финансиране за развит...

Изводите от проучването показват, че се задълбочава разминаването между търсената и предлаганата квалификация на пазара на труда. Открояват се над 200 дефицитни професии, сред които техници, монтьори, оператори на машини, а приемът на учениците в професионалните училища не отговаря на потребностите на икономиката.

Работодателите и учителите са единодушни, че предприятията трябва да участват при изготвянето на учебните планове, по които се извършва дуалното обучение, както и че то трябва да започне пилотно само за професии, за които има условия в даден регион.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com