Асоциацията на частните училища против частичното безплатно обучение

13444
Асоциацията на частните училища против частичното безплатно обучение
Снимка: Getty Images/Guliver

Българската асоциация на частните училища не е съгласна за приемане и безплатно обучение на 20 на 100 от записаните ученици. Това обяви председателят на асоциацията Милка Славчева, предаде Дарик.

По думите й текстовете от Закона за училищното и предучилищно образование, приети на второ четене в ресорната парламентарна комисия, въвеждат привилегия за група деца, които да се обучават без пари в частните учебни заведения. Славчева обясни още, че според Асоциацията на частните училища това е нарушаване на правата на останалите ученици, които ще се обучават с такси.

20% от децата в частните училища - безплатно

Частните училища се задължават да обучават безплатно 20% от учениците си, ако получават държавно финансиране. Това записаха депутатите...

Българската асоциация на частните училища не приема гласуваните текстове, защото те са дискриминативни, посочи Милка Славчева.

„Първо, това е задължаване и прехвърляне на задължението на държавата върху частно-правен субект, каквото е частното училище; въвеждане на привилегия за определена група деца, които да се обучават безплатно при натоварване на другите родители - на тези 80%, които ще си плащат таксите, и трето, защото има реална опасност и възможност техните такси да бъдат увеличени, защото тези пари няма кой да ги плати", каза тя.

Текстът не урежда кой точно ще заплаща таксите на децата, които ще учат без пари, посочи Милка Славчева. Държавният стандарт от 1300 - 1400 лева покрива само задължителното обучение. Всички останали дейности като наеми, материална база, извънкласни дейности, транспорт и охрана, би трябвало да се стоварят на гърба на останалите родители. Те струват около 6000 лева на година.

Това означава, че частните училища трябва да вдигнат таксите на "платените деца" с между 1500 и 2500 лева, за да осигурят безплатното обучение на останалите 20%, посочи Милка Славчева. Нейни колеги твърдят, че все още не са изчислявали какво точно ще бъде увеличението. То зависи и от това на каква възраст е детето, защото обучението от 1 до 4 клас е най-скъпо. "При нас например то е 8000 лева, а в гимназията е 4500", каза Диляна Божинова, основател и директор на "Дрита". Няма как и да се създаде критерий кои деца трябва да учат безплатно, без това да предизвика конфликт с родителите на останалите деца, посочват директорите. Текстът отварял вратата и за корупционни практики.

ГЕРБ за частните училища: Там ще има субсидии само за обучение

Частните училища ще получават средства от държавата само за обучението на децата, каза председателят на парламентарната комисия по обра...

Славчева обясни още, че искането на частните училища и детски градини е ал. 4, в която се регламентира безплатното обучение на 20% от учениците, да отпадне.

„Искаме разумно преразглеждане, искаме оттегляне на алинея 4, защото тя се появи късно. Искаме законодателят и народните представители да се върнат към първоначалния текст на чл. 10, който урежда правата на децата, съгласно Конституцията, и дава възможност на родителите да получат намаление на таксите с тази сума, която те ще получат. Тоест това е едно решение, което ще бъде в полза на родители и деца", допълни тя.

Според асоциацията на частните училища трябва да има законово уреждане на конституционното право на всички български деца в частните училища и детски градини да получават държавна издръжка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com