Абитуриентите плащат сами здравните си вноски

12767
Абитуриентите плащат сами здравните си вноски
Снимка: БГНЕС

Абитуриентите сами плащат здравните си вноски след завършване на училище, но преди това трябва да подадат осигурителна декларация образец 7. Това е необходимо, тъй като учениците завършват средното си образование до края на юни на текущата година, а започват следването си във висше училище през септември или октомври.

За периода от завършването на средно образование до записването им като студенти, те не са осигурени за сметка на бюджета, защото не попадат в нито една от двете категории – студенти или ученици.

Москов: Не пийте кафе и не пушете три дни и ще си платите здравните вноски

Точната сума за една здравна вноска на месец е 16, 80 лв. По размириците гледах големи групи хора все с кафе и цигари - ако си ги спе...

За този период бъдещите студенти трябва да подадат до 25 август в НАП по постоянен адрес декларация образец 7 и да внесат здравноосигурителните си вноски.

Здравноосигурителните права на гражданите, които се осигуряват за своя сметка, се прекъсват ако не са внесени повече от три дължими месечни здравноосигурителни вноски за период от 36 месеца. Периодът се брои до началото на месеца, предхождащ месеца, в който лицето потърси медицинска помощ, платена от Националната здравноосигурителна каса. Правата се възстановяват от датата на заплащане на всички дължими вноски.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com