АБВ предлага българските университети да могат да продават труда си

25716
АБВ предлага българските университети да могат да продават труда си
Снимка: АБВ

Българските висши учебни заведения трябва да могат да печелят пряко от труда си. Тази теза застъпи водачът на листата на Коалиция АБВ за 23 МИР – София град и 16 МИР – Пловдив град и почетен ректор на УНСС проф. Борислав Борисов.

Борисов посочи, че България единствена в ЕС не разрешава на университетите си да продават лицензите върху своите интелектуални продукти, а това ще им носи доста сериозни доходи. Едно десетилетие не се взема решение по този въпрос, добави кандидатът на АБВ. "Вместо държавата да казва „нямам пари за висшето образование“, да остави висшето образование само да си спечели парите, със своята научна продукция, с предмета на своята дейност", посочи проф. Борисов.

Класация определи Принстън за най-добрия университет в САЩ

Принстънският университет е на-доброто висше учебно заведение в САЩ за 2015 г. Това сочи класация на сп. US News and World Report", пре...

В отговор на журналистически въпрос проф. Борислав Борисов коментира и твърденията за влошено взаимодействие между системите на висшето образование и бизнеса. Според него тезата, че университетите са далеч от интересите на работодателите, не лежи на реални основания, тъй като едва около 7 процента от бизнеса у нас принадлежи към средния и едрия сектор, където има действителна нужда от множество специалисти с висше образование. "Висшисти има там, където има разделение на труда. Един се занимава с маркетинг, друг със счетоводство, трети с  управление. Българският бизнес в момента не е в състояние да предяви изисквания към висшето образование, нито да поеме кадрите на висшето образование" , заяви проф. Борисов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com