94% от учениците искат дуално обучение, 86% - само един учебник по предмет

12059
94% от учениците искат дуално обучение, 86% - само един учебник по предмет
Снимка: Getty Images/Guliver

Най-одобряваният текст в предложения бъдещ закон за предучилищното и училищно образование е въвеждането на дуалното обучение, с което се дава възможност за усвояване на професионални умения чрез работа. То се подкрепя от 94 % от младите хора.

Това се посочва в становище на Държавна агенция за закрила на детето (ДАЗД), съобщиха от пресцентъра на агенцията.

Мнението е на Съвета на децата към председателя на ДАЗД, който представи мнението си по проектозакона за предучилищно и училищно образование. С голямо одобрение от цели 86 % е и идеята за съществуването на само на един учебник по даден предмет.

56 % от анкетираните подкрепят заложената в проектозакона възможност за завършване на средно образование след 10-ти клас без възможност за продължаване в университет и след 12 клас при желание на ученика да продължи обучението си във висши учебно заведение. 38 % са против, а 6 % са без мнение по този въпрос.

Половината от членовете на Съвета подкрепят задължителната целодневна организация на учебния ден от 1 до 7 клас. А 60 % смятат, че учениците до 4-ти клас, които имат годишна оценка "Слаб 2", следва да държат изпит и да повтарят годината. Младежите предлагат и алтернативен вариант "всеки, който получи слаба оценка, да посещава летни занимания, след което да се яви на поправителен изпит".

На въпроса "След кой клас, според Вас, е необходимо провеждане на национално външно оценяване?", 44 % са отговорили, че подкрепят идеята да има "матури" след 4-ти и 7-ми клас. 25% са съгласни с предложението, както е записано в законопроекта /"в края на ІV, VІІ и Х клас"/. Външно оценяване само след 10-ти клас искат 12.5%, а 18.75% – само след 12-ти клас.

Интересни са мненията, които децата са дали в отговор на въпрос "Какво, според вас, е утвърждаване на позитивна дисциплина?". Повечето отговори са насочени към поведението на самите тях: "Позитивната дисциплина е липсата на агресия. Учителите и учениците да имат добри отношения помежду си. Да се спазва авторитета на учителите. Нарушителите на дисциплината в час да бъдат наказвани". "Да бъдат зачитани учителските права и да не е толкова шумно в часовете". "Използване на подходящи методи и форми за човешко отношение при комуникация, която да има възпитателен характер". "Според мен това означава да се създава приятна среда за работа на децата. Те да не бъдат стресирани и заплашвани, а подкрепяни и стимулирани за постигане на по-високи цели".

Задължителният режим на формите за ученическо самоуправление се подкрепя от 75 % от членовете на Съвета на децата, включили се в анкетата по проектозакона. "Смятам, че учениците трябва да участват и да изразяват своето мнение в обсъждането и при решаването на въпроси, засягащи организацията на обучение в училище, както и формите на извънкласна дейност". "По този начин се дава шанс на учениците да се запознаят с проблемите на своето училище. Също и да разбират колко е трудна работата на преподавателите". Млади хора подкрепят задължителната форма на училищно самоуправление и изказват мнение, че директорът и учителите играят фундаментална роля, за да има истинско детско участие в училище.

От отговорите става ясно, че понякога самите деца не искат да участват, защото средата не е достатъчно сигурна (възможно е да бъдат наказани), не вярват, че могат да постигнат промяна (съветите са формални) или смятат, че не са достатъчно компетентни.

32 момчета и момичета се включиха в обсъждането на проектозакона. 69 % от тях са на възраст 14 – 18 г., 16 % са на 7-10 г., а 15 % - на 18 г. Те отговориха на специално създадена за тях анкета, съобразена с възрастта и възможностите им.

Членове на Съвета на децата към председателя на Държавната агенция за закрила на детето изразиха мнението си по част от идеите, заложени в проектозакона за предучилищното и училищно образование и по-конкретно за текстовете, които пряко ги засягат – целодневната организация на учебния процес, дуалното обучение, външното оценяване, ученическото самоуправление. Мнението на децата бе изпратено на Комисията по образование и наука в 43-то Народно събрание. Целта е при обсъждането на законопроекта, който пряко засяга децата на България, да се вземе предвид и тяхната гледна точка.

Съветът на децата към председателя на ДАЗД се състои от представители на всички административни области в България и децата в уязвимо положение. Основната мисия на този консултативен орган е да представя гледната точка на децата по проблеми, свързани със самите тях, и които са приоритет в политиката и работата на Агенцията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование