50% са двойките на изпита по литература в СУ

14312
50% са двойките на изпита по литература в СУ

Половината кандидат-студенти са изкарали двойки на изпита по литература в Софийския университет. Това съобщи за „Преса" председателят на изпитната комисия проф. Милена Кирова.

Тази година младежите имаха възможност да сравняват цитатите „Светът, привикнал хомот да влачи, тиранство и зло и до днес тачи; тежка желязна ръка целува, лъжливи уста слуша със вяра..." (Христо Ботев, „Борба") и „Кой излъга нашата вяра?" (Гео Милев, „Септември"). Другият вариант за тема беше „Изпитание и избор в разказите на Йордан Йовков".

С изпит по химия завършва първата кандидатстудентска сесия на СУ

В 09.00 часа в 240-та аудитория на Ректората Мануела Георгиева от гр. София изтегли вариант № 2 на тестa, който ще решават явилите се...

По-голямата част от около 1200 явили се младежи са избрали да пишат именно върху творчеството на Йовков. Въпреки радостните викове, с които тийнейджърите посрещнаха изтеглянето на автора, слабите оценки не са по-малко от всяка друга година.

„Масово има и оценки в диапазона 3-3,50. Младите хора познават 2-3 разказа на писателя, не са успели и добре да структурират теза", посочи проф. Кирова. Около 4 на сто от явилите се на препитването са се справили много добре и са изкарали между 5 и 5,50, а отличниците са под 1%, обясни още преподавателката. Проверителите вече са приключили работата си и се очаква оценките да бъдат публикувани веднага след почивните дни. „Резултатите тази година са абсолютно съизмерими с тези от минали кампании, няма драматично понижение или скок в успеха на младежите", коментира един от проверителите доц. Бойко Пенчев.

Недоволните от постигнатия резултат ще имат възможност да се явят на изпит и през юни. Тогава отново ще имат избор между две теми, уточниха от администрацията на СУ. Ако даден младеж е ходил и на предварителната, и на редовната сесия, при изчисляването на бала ще бъде взето по-високото постижение.

 

90% от физиците, завършилите образованието си у нас напускат България

Тенденцията при нашите студенти, които завършват е, че повечето от тях заминават на работа зад граница. Има много дестинации за тях - С...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование