40% от 15 и 16-годишните ученици у нас са функционално неграмотни

9984
40% от 15 и 16-годишните ученици у нас са функционално неграмотни
Снимка: БГНЕС

В България в момента 40% от 15 и 16-годишните ученици са функционално неграмотни и трудно разбират смисъла на текста, който четат, и трудно могат да приложат наученото в реални житейски ситуации. В Европа този процент е 20% и стремежът е той да спадне до 10% до 2020 г. Очевидно сме на опашката в тази класация, но няма ясна визия как ще променим тази реалност.

Това каза Евгения Пеева, изпълнителен директор на "Заедно в час", предаде БНР.

Само една пълна седмица ще се учи през май

Kаквото и да е времето през май, за учениците ще е слънчево и приятно. С изключение на зрелостниците и на седмокласниците, разбира се...

Инициативата „Образование в България 2030“ е различна с това, че за пръв път завява, че организации от различни сектори – публичен, бизнес, неправителствен, медиен – застават на една маса и определят обща визия за това как трябва да изглежда образованието за младите хора в България през 21 в., допълни Пеева. Тя заяви, че си представя система в която всяко дете, без значение от произхода и средата му, посещава училище, което му осигурява шанс да се реализира успешно в икономиката и обществото, както на България, така и в световен мащаб.

След 15 години голяма част от населението ще е в пенсионна възраст и все по малка част – работоспособна, населението ще се представлява от различни етноси, допълни тя. Ако не променим отношението към различията в училище днес, то можем само да очакваме конфликти на по-високо ниво в обществото, допълни тя.

Образователната система трябва да подготвя децата да са адаптивни, да общуват без проблем с различни култури, с хора от различни места, да са много предприемчиви и да не се спират пред това, че днес, може би, нямат достатъчно умения да се справят с някоя задача, а да са абсолютно готови да се учат през целия си живот, заяви още Пеева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование